Thursday, 1 September 2011

Ilmu dan Successful untuk Hidup


Cuba kita ambil sedikit...... masa untuk kita berfikir seperti orang berfikiran  Long Life Leaner, yang di mana diorang ni slalu belajaq dan blajaq, lagi dan lagi. Bangsa manakah yang mengamalkan cara hidup sebergini? Bangsa yang berada di mata dunia. Kita kalu datang tempat diorang, x lekang dengan SESUATU UNTUK DIBACA. Awat  dorang nak baca tu, baca ni, buang masa kowt!? Dorang baca sebab dorang tak rasa nk berhenti baljaq dan dorang cintakan ilmu sebab apa-apa yang datang dari Tuhan tak kira apa pun mesti berasakan ilmu. Sejutu daq.
Cuba la kita fikir kalau satu hari nanti kita tak kan dapat bantuan daripada sesiapa pun. Kita kena berdiri atas kaki sendiri. Memang la kita bleh berdoa, tapi x kan lah Allah nak bagi malaikat turun “nah ni rezeki kau” lojik x (gila kowt)?!... Atas dasar apa yang kita nak berdiri? Atas dasar ilmu yang kita pelajari . Persoalannya, apakah ilmu itu? Imu yang dimaksudkan adalah, cara kita orang melayu ni atau tabiat orang Melayu berdikari. Cuba kita renungkan dengan perpatah melayu "Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih". maksudnya kita kna berdiri atas kaki sendiri. Kalau x larat, ambik tongkat berdiri !! Katakan "AKU TAK MUDAH KALAH".
Kita kadang-kadang tak sedaq, orang luar berpusu-pusu datang kat negara “AMAN” ni utuk carik rezeki. Sanggup datang terebang, menyelam, berenag dan sebagainya tak kira apa cara sekali pun, dorang datang untuk mencari sedikit rezeki. Punyalah susahnya hidup di tempat orang, ditindas dan dipandang hina oleh orang tempatan, rumah x serupa rumah makan, minum, tidoq x tentu. Tapi dorang tabah dan usaha carik rezeki sehinggakan boleh membeli tanah di negara orang paling cikai pun Yamaha LC 135 “TUNAI”. Dorang mana boley buat pinjaman??.
Anak Melayu mudah sangat down dengan sosial, ni lah tabiat yang mana kita tngok kadang-kadang orang Melayu ni, mudah sangat terpengaruh dengan menda-menda yang negative. Kenapa mudah, kenapa tak susah? Sebab dorang tak da sifat Long Life Leaner. Kalaulah dorang diterapkan dengan sikap itu…
 Brapa ramai kita tngk anak melayu yang terumbang ambing tanpa ilmu dan persiapan yang kukuh. Perpatah orang muda "Jangan salahlkan ibu yang mengandung" YES!!! memang betu, Allah telah kurniakan kita akal fikiran untuk terus hidup kita x BODOH!! malah kita jaoh lebih pandai kalau kita rajin berusaha.  Cuba fikirkan  jika Ilmu dan successful digabungkan, kita pun boley jadi hebat cam orang lain.

“Percayalah, Allah mendidik kita melalui KESUSAHAN, KESENANGAN , PUJIAN mahupun CERCAAN”. (petikan buku Nota Hati Seorang Lelaki by Pahrol Mohd Juoi)

No comments:

Post a Comment